کدام لامپ بهتر است؟
1400 خرداد 01 کدام لامپ بهتر است؟

 در قرن 19 اولین لامپ رشته‌ای توسط توماس ادیسون و جوزف سوان اختراع شد . از آن پس پیشرفت‌های قابل توجهی در انواع مختلف لامپ‌های روشنایی و بازدهی آن‌ها وجود داشته است. انواع مختلفی از لامپ‌ها و چراغ‌ها در اطراف ما موجود است که همگی از یک تصویر ذهنی ساخته شده‌اند و عمدتا در سیستم روشنایی خانه‌ها، ادارات، کارخانه‌ها و  شاهد استفاده ی آنها با اثرات روشنایی متفاوتی هستیم لامپ وسیله‌ای است که توسط جریان الکتریکی نور مصنوعی را تولید می کند. لامپ‌ها و چراغ‌ها عضوی حیاتی و کار آمد برای یک سیستم روشنایی می‌باشند که انرژی خود را از باتری‌ها یا ژنراتور‌ها تامین می کنند.

انواع مختلف لامپ ها شامل موارد زیر است:

لامپ رشته ای

لامپ فلورسنت

لامپ هالوژن

لامپ ال ای دی

لامپ مهتابی

لامپ نئون

لامپ تخلیه با فشار بالا

لامپ سدیم با فشار کم

 

میزان برق مصرفی انواع لامپ ها

 

لامپ ‌های رشته ای: لامپ‌ های رشته ای بیشتر برای نورپردازی داخلی خانه و به‌صورت دکوراتیو استفاده می‌شوند. عمر مفید این لامپ‌ها اکثرا 1000 ساعت است و کیفیت نور بسیار خوبی دارند. میزان مصرف برق لامپ های رشته ای زیاد است و مقداری انرژی نیز تلف می‌کنند.

 

لامپ های هالوژن تنگستن: لامپ‌های هالوژنی جزو لامپ‌هایی است که در دکوراسیون داخلی خانه استفاده می‌شود و تأثیر زیادی بر روی زیبایی داخل خانه دارد. عمر مفید لامپ‌های هالوژنی بین 1200 تا 1500 است و کیفیت نور خوبی نیز دارند. میزان مصرف برق این نوع لامپ‌ها پایین است و هزینه‌های برق مصرفی ساختمان را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. بنابراین جزو انتخاب‌های مقرون به صرفه‌ای هستند که در طرح‌های مختلفی در بازار وجود دارند.

 

لامپ های فلورسنت: لامپ فلورسنت یا لامپ مهتابی نیز کیفیت نور بالایی دارند. از این‌رو، برای نورپردازی داخلی خانه‌ها از آن استفاده می‌شود. عمر مفید لامپ‌های فلورسنت بین 6000 تا 10000 ساعت است. در نتیجه هزینه‌های خرید و تعویض لامپ را در دراز مدت به حداقل می‌رسانند. میزان مصرف برق لامپ های مهتابی کم مصرف، در برابر بازدهی خوبی که دارد بسیار پایین است.

 

لامپ های ال ای دی: لامپ LED ابعاد خیلی بزرگی ندارند و طول عمر آن‌ها به 50000 ساعت نیز می‌رسد. این نوع لامپ نیز کیفیت نور بسیار خوبی دارد و در رنگ‌های مختلفی نیز تولید می‌شود. طرح‌ها و رنگ‌های متنوع آن، جزو دلایل محبوبیت این نوع لامپ است. از لامپ ال ای دی برای مصارف خانگی، صنعتی و اداری استفاده می‌شود. یکی دیگر از مزایای این نوع لامپ این است که طول عمر آن برخلاف بقیه لامپ‌ها، به تعداد روشن و خاموش شدن آن بستگی ندارد. از این‌رو میلیون‌ها بار می‌توان لامپ‌های LED را روشن و خاموش کرد. بنابراین طول عمر آن تنها به تعداد ساعات روشن بودن لامپ بستگی دارد که تعداد ساعات آن نیز نسبت به سایر لامپ‌ها بسیار بیشتر است. لامپ های ال ای دی در کنار تمام این مزایا، برق بسیار  کمی مصرف می‌کنند و از نظر هزینه نیز مقرون به‌صرفه هستند.

 

لامپ های متال هالید: اکثرا از این نوع لامپ برای نورپردازی مکان‌های بزرگ نظیر فروشگاه‌ها، پارکینگ‌ها، سالن‌های ورزشی یا کارخانه‌ها استفاده می‌شود. طول عمر آن‌ها بین 6000 تا 15000 ساعت است و کیفیت نور خوبی دارند. طول عمر لامپ های هالیدی به تعداد دفعات روشن یا خاموش شدن آن نیز بستگی دارد. میزان برق مصرفی لامپ های هالیدی نسبت به لامپ‌های رشته‌ای کمتر است.

 

لامپ های بخار جیوه: لامپ بخار جیوه معمولا در فضاهای بیرون از خانه نظیر پارک‌ها یا کارگاه‌ها استفاده می‌شود و از کیفیت نوری خوبی برخوردار است. این نوع لامپ‌ها طول عمر نسبتاً بالایی نیز دارند و گاهاً طول عمر آن‌ها به 24 هزار ساعت می‌رسد. در حال کلی می‌توان گفت که طول عمر متغیر بین 20 هزار تا 24 هزار ساعت دارند. میزان مصرف برق لامپ بخار جیوه کمی بالاست اما در حالت کلی انتخابی مقرون به‌صرفه است.

 

لامپ های فلورسنت فشرده: این نوع لامپ‌های فلورسنت برای نورپردازی داخلی خانه استفاده می‌شوند. همچنین از کیفیت نور خوبی برخوردار هستند و میزان مصرف برق آن‌ها نیز چندان بالا نیست. طول عمر این لامپ‌ها به 6000 تا 15000 ساعت خواهد بود.

 

 چه عواملی بر میزان مصرف برق در لامپ ها موثر می باشد؟

 

لامپ ها منبع مصنوعی نور هستند که طی 100 سال گذشته، به بخشی جذایی ناپذیر از زندگی روزمره ما تبدیل شده‌اند. امروزه انواع مختلفی از لامپ‌ها در بازار موجود است که میزان مصرف برق لامپ ها، عمر مفید، نوردهی و کارایی هر یک از آن‌ها با هم متفاوت است. متریال‌های استفاده شده در تولید لامپ و کاربرد آن جزو عواملی هستند که بر روی میزان مصرف برق لامپ ها تاثیرگذارند.

 

انتخاب لامپ کم‌وات یا لامپ پروات

 

بیشتر ما تقریبا از وقتی که یادمان می‌آید توان مصرفی همه وسایل از جمله لامپ‌ها را با وات بیان می‌کردیم و تصور می‌کردیم هر چقدر عدد مربوط به وات وسایل بزرگ تر باشد یعنی آن وسیله بهتر است. البته این تصور اشتباه است و چیزی تحت عنوان لامپ کم‌وات و لامپ پر وات وجود ندارد. بلکه هر کدام از لامپ‌ها بسته به توان مصرفی آن‌ها مناسب کاربرد خاصی هستند. در ادامه هم ما توان مصرفی رایج‌ترین انوع لامپ که در دسترس همه هستند را برایتان توضیح می‌دهیم اگر می‌خواهید هزینه مصرف برق لامپ‌های مختلف را مقایسه کنید باید بدانید که یک لامپ 9 وات رشته‌ای با یک لامپ 12 وات کم‌مصرف و یک لامپ 75 وات ال‌ای‌دی برابری می‌کند. دلیل این موضوع هم این است که در لامپ رشته‌ای تقریبا 90 درصد انرژی مصرفی به حرارت تبدیل می‌شود نه نور. از آن جا که در هر صورت هزینه هر لامپی که در خانه نصب می‌کنید با شماست بهتر است لامپی را انتخاب کنید که پول شما را صرف گرم‌کردن خودش نکند! البته قیمت خرید لامپ ال‌ای‌دی به نسبت تک رشته‌ای بیشتر و شاید حتی کمی گران است اما همان طور که گفتیم با توجه به مصرف انرژی و دوام این لامپ‌ها از هر نظر مقرون به صرفه هستند. نکته جالب این که قیمت این نوع لامپ نسبت به لامپ کم‌مصرف ارزان‌تر است.

برچسب ها